Kaikkia koiranomistajia yhdistää yksi asia. Se on rakkaus omaa koiraa tai omia koiria kohtaan. Koiranäyttelyt ovatkin tilaisuuksia, joissa samanhenkiset ihmiset pääsevät tapaamaan toisiaan ja keskustelemaan lemmikeistään ja valitsemistaan roduista. Helsingin koiranäyttely -tapahtumaan ovat tervetulleita uudet ja vanhat koiraharrastelijat ja myös he, jotka ovat vasta harkitsemassa nelijalkaisen ystävän ottamista. Kasvattajat pääsevät näkemään, miten heidän kasvattinsa ovat kehittyneet ja kasvaneet ja myös nuoret näyttelyharrastajat pääsevät mittelemään keskenään rotukehien ulkopuolella olevissa junior handler -kilpailuissa. Näyttelyissä koirat arvioidaan aluksi roduittain. Tämän lisäksi rodun sisällä koirat on jaettu sukupuolen, iän ja muun aikaisemman menestyksen mukaan erilaisiin luokkiin. Rotunsa paras edustaja pääsee vielä ryhmäkilpailuun, jossa kilpailevat kaikki FCI-roturyhmän parhaat koirat.

Koiranäyttelyiden perimmäinen tarkoitus

Koiranäyttelyiden tarkoitus on palvella puhdasrotuisten koirien jalostusta ja niihin liittyvää kasvatustyötä. Suomessa Kennelliiton hyväksymiin näyttelyihin saavatkin osallistua vain rekisteröidyt ja tunnusmerkityt, puhdasrotuiset koirat. Näissä näyttelyissä eri rotujen asiantuntijat ja myös ulkomuototuomarit arvioivat koiria niitä koskevien rotumääritelmien mukaan. Näiden näyttelyiden historia ulottuu muutaman vuosisadan päähän. Suomessa ensimmäinen näyttely järjestettiin 1800-luvun loppupuolella. Sittemmin näyttelyt ovat olleet keskeinen osa vuonna 1889 perustetun Suomen Kennelliiton toimintaa. Näyttelyihin voivat osallistua ne koirat, jotka on rekisteröity joko Suomen Kennelliittoon tai johonkin muuhun FCI:hin kuuluvaan tai FCI:n tunnustamaan kenneljärjestöön. Suomessa typistetyt koirat, jotka ovat syntyneet tammikuun 2001 jälkeen, eivät saa osallistua näyttelyihin. Näyttelyyn ei myöskään suvaita aggressiivisia, antidoping-säännösten vastaisia tai kivesvian omaavia yksilöitä.

Jotkin koiranäyttelyt voivat olla myös kansainvälisiä. Näissä koiranäyttelyissä kisataankin kansainvälisestä sertistä, CACIB:sta. Näissä näyttelyissä voidaan nähdä joko kaikkia rotuja ja ryhmiä tai sitten kyseessä voi olla rodun erikoisnäyttely. Näiden virallisten näyttelyiden lisäksi on olemassa myös Match show -kilpailuja. Ne toimivat erillään Kennelliitosta ja ovat siten epävirallisia näyttelyitä. Match show -kisoihin voivat osallistua myös sekarotuiset ja rekisteröimättömät koirat. Yksi tänä vuonna Helsingissä järjestettävistä koiranäyttelyistä on Royal Canin Show, jonka järjestää Helsingin Seudun Kennelpiiri RY. Tässä näyttelyssä valitaan myös Royal Caninin paras juniorikoira. Myöhemmin tänä vuonna Helsingin messukeskuksessa nähdään viikonlopun mittainen, kansainvälinen koiranäyttely. Kennelliitto kertoo näyttelystä lisää sivuillaan, kun se on ajankohtaista.

Koiranäyttelyt ja niiden kulku

Kaikki Suomessa hyväksytyt rodut arvostellaan kansainvälisissä ja kaikkien rotujen kansallisissa koiranäyttelyissä. Näyttelyiden pituus vaihtelee yhdestä päivästä useampaan päivään. Jos tapahtuma on jaettu useammalle päivälle, ensimmäisenä päivänä arvostellaan esimerkiksi ryhmät 1, 3, 5, 6, 8 ja seuraavana päivänä puolestaan ryhmät 2,4,7,9 ja 10. Jos kuitenkin tietty rotu kiinnostaa, voi Kennelliiton tapahtumakalenterista katsoa, milloin on esimerkiksi kyseisen rodun ryhmä- tai erikoisnäyttely. Epäviralliset näyttelyt eroavat virallisista siinä, ettei niissä jaeta sertifikaatteja eikä näyttelyn tuloksia kirjata Kennelliiton koirarekisteriin. Pentunäyttelyt luetaan epävirallisiin näyttelyihin. Suomessa kaikki järjestetyt näyttelyt ovat niin sanottuja drive-in-näyttelyitä, mikä tarkoittaa sitä, ettei koiran tarvitse olla paikalla koko päivää. Koirien tulee ainoastaan olla paikalla hyvissä ajoin ennen kuin rotua aletaan arvioimaan.

Koiranäyttelyn kulku on seuraava. Kehään mennään numerojärjestyksessä ja luokittain. Koirat on luokissa järjestetty aakkosjärjestykseen niiden rekisterinimien mukaan. Luokkien järjestys pysyy samana. Enintään neljä koiraa sijoitetaan paremmuusjärjestykseen. Ensin arvostellaan kaikki pentuluokan urokset ja sen jälkeen nartut. Varsinaista laatuarvostelua pentuluokissa ei ole, vaan kyseessä on kilpailuarvostelu. Pennut pistetään paremmuusjärjestykseen, ja ne saavat kirjallisen arvostelun. Rotunsa paras -tittelistä mittelevät urospentujen ja narttujen voittajat keskenään, jos molemmat ovat saaneet kunniapalkinnon. Näistä voittaja on rotunsa paras pentu ja toinen on vastakkaisen sukupuolen paras pentu. Virallisissa luokissa taas aloitetaan uroksilla ja jatketaan nartuilla. Luokat menevät järjestyksessä juniori-, nuorten-, avoin-, käyttö-, valio- ja veteraaniluokka.

Kansainvälinen koiranäyttely Helsingissä

Tuomarinkartanon vinttikoirakeskuksessa järjestetään tänä vuonna kansainvälinen Royal Canin show, jonka ajankohta on 20.- 21. toukokuuta. Näyttely on kahden päivän tapahtuma, jossa arvostellaan FCI:n eri roturyhmiä. Kävijöillä ja osallistujilla on erinomainen mahdollisuus päästä tutustumaan menestyneimpiin koirarotuihin ja myös erikoisuuksiin, kuten esimerkiksi alkukantaisiin koirarotuihin. Koiranäyttelyn isossa kehässä valitaan eri roturyhmien parhaat koirat, joista valitaan vielä erikseen näyttelyn kaunein koira, eli Best In Show. Tämän lisäksi vuoden 2016 osakilpailuvoittajat kilpailevat Royal Canin Junior Grand Prix tittelistä. Tässä näyttelyssä valitaan kaunein juniorluokan koira. Lauantaina käydään myös Junior Handler kilpailu sekä Helsingin Seudun Kennelpiirin Junior Handler -piirimestaruuskilpailu. Sunnuntaina on Junior Handlerin SM-osakilpailu. Koiranäyttelyn aikana kävijöillä on mahdollisuus ostaa kahvia ja pientä purtavaa näyttelypaikalla olevasta buffetista. Maksullisia parkkipaikkoja näyttelypaikalla on rajoitettu määrä.