Pietari opas kertoo, mitä siellä kannattaa nähdä ja tehdä. Kyseessä on suurkaupunki, joka on vain lyhyen matkan päässä Helsingistä. Helsinki ja Pietari muistuttavat hieman toisiaan, sillä onhan niissä molemmissa käytetty osittain samaa uusklassista arkkitehtuuria. Joidenkin mielestä kaupunki näyttää vähän Venetsialta tai Pariisilta. Se on kuitenkin Venäjän portti niin Itämerelle kuin Eurooppaankin. Yhä suuremmassa määrin se on Venäjän länsimaisin kaupunki, joka muistuttaa enemmän eurooppalaisia kaupunkeja kuin mikään muu venäläinen kaupunki. Miljoonakaupunki St.Peterburgissa on lukuisia eri kaupunginosia, joista jokainen on hieman erilainen kuin vieressä sijaitseva kaupunginosa. Kaupungissa riittää tekemistä joka lähtöön, joten pelkkä viikonlopun reissu ei välttämättä riitä näyttämään edes murto-osaa tästä Pohjolan Venetsiasta. Ota Pietari opas mukaasi aina, kun reissaat kaupungissa.

Pietari opas apunasi

Pietari opas kertoo niistä paikoista, joihin matkailijan kannattaa ehdottomasti tutustua. Matkaa kannattaa suunnitella etukäteen, koska kyseessä on kuitenkin yksi maailman suurkaupungeista. Entisessä Leningradissa ollessa on varsin helppoa liikkua, kun tietää minne kannattaa mennä. Siellä on runsaasti erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. Kaupungissa on niin teattereita kuin musiikkitalojakin. Niissä esitetään maailmankuuluja näytöksiä, jotka takuulla houkuttelevat paikalle yleisöä myös ulkomailta. Suurin osa turisteista vierailee upeassa kaupungissa kesäisin, jolloin lämpötila on mukavan korkea. Talvella Venäjän pohjoisessa kaupungissa sataa lunta ja elohopea painuu miinuksen puolelle aivan, kuten meillä Suomessakin.

Pietari opas esittelee trendikaupungin parhaimmat nähtävyydet. Keskustan pääkatu on nimeltään Nevski prospekt. Se on yksi maailman tunnetuimmista kaduista, koska sinne keskittyy kaikki oleellinen. Sieltä löytyy kuumimman liike-elämän keskus, mutta samalla myös huippubrändien kauppoja. Pääkatu alkaa aivan Talvipalatsin ja Nevajoen lähettyviltä. Aivan kadun lähtöpisteen tuntumassa on Palatsiaukio, jossa sijaitsevat myös Eremitaasi ja vanhat linnoitukset. Tämä alue suorastaan huokuu historiaa. Senaatintorilla voi tutustua moniin eri nähtävyyksiin. Sieltä löytyy muun muassa Lobanov-Rostovski-palatsi. Se valmistui jo vuonna 1820. Nevski prospektia käveltäessä tulee vastaan Moika-joki. Aivan joen rannalla sijaitsee Stroganovin palatsi, johon kannattaa myös käydä tutustumassa.

Oopperaa ja balettia venäläiseen malliin

Pietari opas esittelee myös suurkaupungin parhaimman viihdetarjonnan. Ooppera ja baletti ovat erityisen suosittuja niin paikallisten ihmisten kuin turistien keskuudessa. Lippuja voi ostaa joko suoraan teattereista tai ympäri kaupunkia olevista lippujen myyntikojuista. Kulttuurikaupungin suosituimpia teattereita ovat aikaisemmin Kirov-teatterina tunnettu Mariinski, pieni Pietarin ooppera, edullinen Konservatorion teatteri ja Mihailovskin teatteri. Teattereissa esitetään maailmallakin suosittuja esityksiä samoin kuin vasta suureen tietoisuuteen nousemassa olevien näytelmäkirjailijoiden teoksia. Venäjä tunnetaan yleisesti ottaen ehkä jopa maailman parhaimpana teatterimaana, joten on jo itsessään elämys lähteä katsomaan näytöstä sinne. Täältä voi löytää teatteria, balettia tai oopperaa minä tahansa päivänä niin arkisin kuin viikonloppuisin.

Pietari opas esittelee myös parhaimmat paikat lähteä kuuntelemaan musiikkia. Venäjä tunnetaan yleisesti ottaen klassisesta musiikistaan. Sen lisäksi kaupungissa voi käydä kuuntelemassa jazzia, rockia, bluesia tai rap-musiikkiakin. Kaikkiin konsertteihin voidaan ostaa lippuja lippukojuista. Kannattaa huomioida, että Venäjällä rockkonsertit ovat saaneet hieman erilaisen muodon kuin esimerkiksi meillä täällä Suomessa. Rockkonserteissa istutaan paikallaan. Turvamiehet ovat takaamassa sen, että järjestys säilyy. Jos puolestaan haluaa tutustua perinteiseen venäläiseen klassiseen musiikkiin, niin hyviä paikkoja tähän ovat Filharmoniatalo, Jazzin filharmoniatalo sekä Jääpalatsi. Jääpalatsissa järjestetään myös rockkonsertteja sekä kevyen musiikin esityksiä.

Pohjolan Venetsia valloittaa monipuolisuudellaan

Pietari opas kertoo kaiken, mitä sinun tulee tietää ennen kaupunkiin matkustamista. Tärkeintä on muistaa, että kyseessä on todellinen miljoonakaupunki, jossa on tekemistä ja nähtävää enemmän kuin yhden reissun aikana ehtii kokemaan. Sen vuoksi jokaisen tulisikin pohtia, mitkä ovat sellaisia asioita, joita trendipaikassa haluaisi tehdä. Kulttuurin ystävä voi nauttia teatterista, oopperasta, baletista tai vaikkapa rockkonsertista. Jos taas haluaa vain kierrellä ja katsella, kannattaa aloittaa kävelyretki Nevski prospekt -pääkadulta. Heti sen lähtöpisteellä on mahdollisuus tutustua moniin historiallisiin rakennuksiin ja linnoituksiin. Ne kertovat osaltaan tsaarien aikaisesta kaupungin menneisyydestä. Myös taidemuseo Eremitaasi on näkemisen arvoinen paikka. Siellä vierähtää helposti koko päivä. Ota siis Pietari opas mukaan, kun lähdet reissuun.