Taiteiden yö Helsinki kerää joka vuosi elokuussa tuhansia elämysnälkäisiä ihmisiä juhlistamaan kesän päättymistä ja nauttimaan taiteesta. Eri puolilla kaupunkia järjestetään tuolloin toinen toistaan mielenkiintoisempia tapahtumia, kun museot, teatterit, kirjakaupat ja torit viihdyttävät omilla ohjelmillaan. Taiteiden yö Helsinki on huippusuosittu loppukesään sijoittuva tapahtuma. Se on järjestetty jo vuodesta 1989 alkaen, ja monille helsinkiläisille se onkin tärkeä jokavuotinen perinne. Silloin pääsee helposti ja täysin ilmaiseksi nauttimaan elävästä kaupunkikulttuurista ja saamaan samalla huikeita taide-elämyksiä. Taiteiden yön tapahtumat vaihtelevat jonkin verran joka vuosi, joten kannattaa tarkistaa tulevan elokuun ohjelma Helsingin juhlaviikon verkkosivuilta osoitteesta www.helsinginjuhlaviikot.fi. Lämpimään elokuun yöhön sijoittuva tunnelma ei varmasti jätä ketään kylmäksi, joten mukaan kannattaa matkustaa kauempaakin.

Taiteiden yö Helsinki – elämyksiä kaikille aisteille

Taiteiden yö Helsinki herättää kaupungin kadut, torit ja puistot eloon monipuolisella ohjelmatarjonnallaan. Tarjolla on taidetta ja elämyksiä laidasta laitaan kaikille aisteille – niin musiikkia, runoutta, teatteria, tanssia ja muuta liikuntaa kuin kuvataidettakin. Osassa tapahtumista yleisö pääsee myös itse osallistumaan taiteen tekemiseen. Joka vuosi järjestetäänkin toinen toistaan hauskempia yleisöä aktivoivia taidetapahtumia. Miltä kuulostaisi esimerkiksi aistikas väri- ja tuoksukylpy, jossa maalaat kasvosi herkullisella kaakaolla ja kahvilla? Tällainenkin mahdollisuus on mukana kesän 2017 ohjelmistossa ja tapahtumapaikkana on Kahvila Tyyni Töölössä. Tapahtumien yönä löytää myös puistoista mielenkiintoista tekemistä. Esimerkiksi, jos olet kiinnostunut itämaisesta kulttuurista ja mielenhallinnasta, Hesperian puistossa voi harjoittaa mieltä ja kehoa Falung Kong -menetelmällä.

Taiteiden yö Helsinki on myös loistava tilaisuus kiertää kaupungin museoita, teattereita ja taidekeskuksia, sillä tuolloin näihin kohteisiin on vapaa pääsy ja monet niistä tarjoavat silloin muun ohjelman lomassa myös muun muassa opastettuja kierroksia. Esimerkiksi Helsingin kaupunginmuseossa järjestetään näyttelyiden lisäksi erilaisia konsertteja. Kannattaa ehdottomasti katsahtaa myös kansalliskirjaston, Kiasman, oopperan sekä teattereiden tarjonta. Silti taide ei elä tuonakaan yönä pelkästään kulttuuritalojen seinien sisällä, vaan se vyöryy sinne, missä ihmiset muutenkin liikkuvat. Puistojen lisäksi esimerkiksi metro- ja juna-asemilta sekä kauppakeskuksista löytääkin omat mielenkiintoiset taide-elämyksensä. Yhtenä esimerkkinä näistä on Rautatieasema, jossa voi vaikkapa nähdä, mitä tapahtuu, kun shakkipelin nappulat muuttuvat eläviksi. Tämä lähes sadan taidelukiolaisen toteuttama värikäs esitys kuuluu kesän 2017 taiteiden yön ohjelmistoon.

Monenlaisia elämyksiä kaikille aisteille

Taiteiden yö Helsinki tarjoaa myös musiikkielämyksiä ympäri kaupunkia. Kahviloiden ja kuppiloiden lisäksi musiikista pääsee nauttimaan myös puistoissa ja kaduillakin, ja musiikkityylejä löytää kymmenittäin muun muassa klassisesta musiikista jazziin ja kansanmusiikkiin sekä kuorolauluun. Mielenkiintoiseksi tapahtuman tekee se, että edustettuina on taidelajeja laidasta laitaan, eli väriä ei todellakaan tuolloin yöstä puutu. Musiikin ohella taiteesta on tarjolla lukuisia vaihtoehtoja aina kuvataiteesta ja installaatioista esimerkiksi sirkukseen ja nykytanssiin. Taiteiden yön ohjelmisto onkin vuosien saatossa laajentunut myös muuhun kuin puhtaasti taiteen tapahtumiin. Esimerkkinä tästä on kauppatorin benji-hypyt ja muut liikunnalliset ohjelmat, joihin pääsee osallistumaan ympäri kaupunkia. Myöskään makuaisteja ei ole unohdettu ohjelmatarjonnassa. Taiteiden yössä pääseekin myös nauttimaan muun muassa eri maiden katuruoasta.

Jotta Taiteiden yö Helsinki onnistuu, kiitos siitä kuluu museoiden, gallerioiden ja kirjakauppojen lisäksi tuhansille aktiivisille taideharrastajille, joilla on intoa luoda joka vuosi uutta ja houkuttelevaa ohjelmistoa. Alkuvuosina tapahtuman tärkeimmät järjestäjät olivat Akateeminen Kirjakauppa ja Helsingin Juhlaviikot. Tapahtuman tärkeä moottori on ollut myös mm. Nykytaiteen museo sekä järjestöistä Porkkana ry. ja sen kautta hankitut taiteilijat. Vaikka Taiteiden yö on saanut joinain vuosina kritiikkiä erityisesti juopottelusta ja mellastuksesta, silti tapahtumaan on varsin turvallista tulla myös lasten kanssa. Tuolloin esimerkiksi monet järjestöt järjestävät lapsille omaa tekemistä, ja suosittuja ovat olleet mm. Annantalon taidepajat.

Juhlista kesän päättymistä Helsingissä

Taiteiden yö Helsinki on loistava mahdollisuus nauttia monipuolisista taide-elämyksistä eri puolilla kaupunkia järjestettävissä näytöksissä. Tuolloin esimerkiksi kulttuuritalot, museot ja taidegalleriat ovat ilmaiseksi avoinna kaikille, ja niissä järjestetään monia mielenkiintoisia, juuri tähän tapahtumaan räätälöityjä esityksiä. Monet tapahtuvat herättävät valloilleen myös yleisön oman luovuuden janon. Saatat päästä mukaan esimerkiksi johonkin yhteisötaiteen installaatioon tai kokemaan erilaisia tanssilajeja sekä sisätiloissa että kaupungin kaduilla ja puistoissa. Kaikkea tätä värikästä ilakointia kehystävät Helsingin upea arkkitehtuuri ja merenrantakaupungin henki. Taiteiden yö Helsinki onkin loistava tilaisuus tulla kauempaakin tutustumaan Helsingin värikkääseen menoon. Sadat tapahtumat eri puolilla kaupunkia pitävät huolen, että varmasti kukaan ei pääse tuona yönä pitkästymään Helsingissä. Kokemuksen jälkeen syksy ja lyhenevät päivät tuntuvatkin helpommilta vastaanottaa, kun muistoissa on värikäs kesäinen kaupunkitapahtuma.